Onze Ezels




Ezel


Ezels stammen uit Noord- en Oost-Afrika en uit Azië.
In die streken komen ook nog wilde ezels voor.
Ze eten gras, hooi en bieten maar ze hebben weinig voedsel nodig.


Ezels behoren tot de familie van de paardachtigen en zijn genetisch ook zeer verwant aan paarden, maar verschillen op een aantal onderdelen.
Ze hebben langere oorschelpen, een dikker hoofd en korte manen.
Ezelhoeven groeien op een andere manier aan dan paardenhoeven.
En ezels hebben een vechtrespons, terwijl paarden een vluchtrespons hebben.
Ezels zetten hun poten voor elkaar en kunnen daarom op heel smalle paadjes lopen.
Ze kunnen niet goed tegen de regen ondanks hun stevige vacht.

Ezels worden ongeveer 20 tot wel 40 jaar oud. Ze hebben graag gezelschap van een soortgenoot, maar ze verjagen andersoortige grazers. De draagtijd van een ezel is 13 maanden.
Het veulen kan al snel staan  en lopen, en melk drinken bij de moeder.
Kruisingen tussen paard en ezel heten muilezel (=hengst x ezelin) of muildier (=merrie x ezelhengst).

Mensen hebben ezels altijd al graag gebruikt als lastdier. Ezels lijken wel eens koppig maar meestal zijn ze dan gewoon voorzichtig. Een ezel vraagt om een consequente aanpak. Het gebruik van geweld heeft een averichts effect. Nederland telt naar schatting 8.000 tot 10.000 ezels.

Op dit moment hebben Roos en Willem hun tehuis bij onze kinderboerderij.


Ezel

Volwassen mannetje (gecastr.)

Ezelhengst (oen of kluns)


Volwassen vrouwtje

Ezelin of ezelmerrie


Jong

Ezelsveulen


Klasse 

Zoogdieren

Mammalia

Orde

Oneven hoevigen

Perissodactyla

Familie

Paardachtigen

Equidae

Geslacht

Paarden

Equus

Ondergeslacht

Ezel

Asinus

Soort

Ezel

Equus Africanus Asinus

Type eter

Planteneter

Herbivoor

Voedsel

Gras, hooi en bieten